ИСТОРИЈАТ ДОМА

Историјат Дома

Breadcrumbs

Дом Ученика у Чачку изграђен је 1930. године од добровољних прилога учитеља моравичког, студеничког, таковског, трнавског и још неколико срезова и био је намењен за становање деце сиромашних учитељских породица из околних срезова.

За време II св.рата овде је су била смештена деца избеглица и ратна сирочад (међу избеглицама налазиле су се и оперски певач Мирослав Чангаловић, виолиниста Душан Трбојевић, новинар Реља  Атанасијевић, ... ), а после завршетка рата ова зграда је мењала намену.

Био је ту Дом омладине, па Савез аматера, онда Музичка школа, па Педагошко-просветни завод, па Дом културе...

Коначно 1968. године дом се враћа – ученицима који долазе са стране да наставе средње образовање у чачанским школама.

Цитати из "Извештаја о подизању Учитељског дома у Чачку" у издању Штампарије и књиговезнице Стевана Матића, Чачак, 1930.год.

Оригинал "Извештаја" се чува у Градској библиотеци "Владислав Петковић Дис" Опширније можете прочитати на страници www.cacak-dis.org.rs.


"...Једног дана при крају августа 1924. када се учитељи прикупљају, да отопчну рад, седели су два чачанска учитеља пред "Касином" у Чачку. После обичних, партијских пецкања разговор су повели о тешком стању учитеља, док своју децу школују. Неки је учитељ срећан, па добије место у варошици и ту у заједници са целом својом породицом, једући што се веле из једног чанка, они школују своју децу. Док њихове колеге, које из буди којих разлога морају остати са службом у селу, али ако имају једно или два детета, некако их школују, али ако је деце више они се грдно муче, а муче и своју децу, рђавом храном и лошим станом..."

"...После оваквог дугог разговора о овим нашим учитељским неприликама и тешкоћама, рећи ће млађи учитељ: Како би било, да у чачку подигнемо Учитељски Дом, где би становала учитељска деца, када се школују у Чачку? Ове речи младог учитељ, који се тек оженио, и који је видео муке својих старијих другова, није требало поновити. Два сата су седели и питање о коме је пала реч претресали са свих страна. Једна дивна идеја пала је, пала је у згодан час и пала међу два човека, који у тај мах нису знали шта значи неможемо, нећемо и тешко је..."