Вести

Конкурс за школску 2022/2023. годину


ДОКУМЕНТА ЗА ПРИЈАВУ НА КОНКУРС 2022/2023


НАПОМЕНА:

Приликом подношења докумената доставити доказ о уплати на име трошкова конкурса у износу од 350,00 динара.

Уплату извршити на ТЕКУЋИ РАЧУН:

840-1667-74
ПОЗИВ НА БРОЈ: 2022/23Read more...

Васпитни садржаји и корисне информације

Драги ученици, постоји много тога што можемо урадити у току on-line наставе.
Најбитније је да сачувате ваше здравље и здравље ваших ближњих.
Васпитна служба ће вам омогућити флексибилан и неоптерећујући приступ
различитим васпитним садржајима које можете видети на сајту нашег дома. 

Здрава исхрана је база здравог живота. 


https://www2.slideshare.net/secret/pMjg1uJkjxKvfIУ новонасталој ситуацији која је стресна за све нас и која поставља пред нас нове изазиве важно је да се што пре прилагодимо и организујемо. Мотивација је онај унутрашњи мотор који нас води ка циљу и тера нас да будемо истрајни и не посустанемо пред препрекама.

Кључ мотивације је организација и управљање временом. Самомотивација је вештина појединца да истраје у остваривању постављених циљева, упркос препрекама и проблемима.

Самомотивација је у вама и од вас зависи да ли ћете проблем видети као кочницу или изазов.


За вас смо спремили упитник самомотивације. Процените колико сте мотивисани smile.

самомотивација тест

download
Од малих ногу смо научени да постоји време за забаву и време за рад и то није спорно, међутим, многи под појмом "рад" подразумевају сваку активност која изискује труд, без обзира на то да ли нам та активност уједно доноси и задовољство. Научени смо да је време за забаву резервисано за активности којима можемо да се бавимо са најмање уложеног труда. Ово је све у реду, али некада треба да се запитамо " Шта сам ја данас радио/ла?" Треба да знамо да своје слободно време можемо провести квалитетно. Ми вам доносимо неколико предлога:

 1. Будите креативни

Уколико сте се икада бавили неким креативним активностима, знате колико је леп осећај када створите нешто ново, лепо и јединствено. Можете да се бавите фотографијом, хватајте драгоцене моменте, откријте нове погледе на вашу околину. Водите дневник и пишите радове, стварајте нове, магичне и мистериозне светове. Одважите се и засвирајте гитару, клавир или неки инструмент и певајте на сав глас. Направите кућицу за птице или обрадујте вашег пса. Изразите себе на јединствен начин и скрените мисли са тренутних проблема.

2. Будите физички активни

Можда вам након напорног и стресног дана није до устајања са кауча, али то је управо најбољи начин да се орасположите јер физичка активност има врло повољан утицај на нашу психу. Изађите у оближњу шуму, парк и истрчите пар кругова, осећаћете се "као нови". Ако вам трчање није занимљиво, изаберите спорт по вашој жељи. Један од најбољих спортова обликовања тела, изградње снаге и кондиције је фитнес. Можете скинути неки од програма са интернета, примере вежби, направити свој програм и одредити циљ. Само уколико имамо циљ, имаћемо и резултат. А резулат ће управо утицати на ваше самопоуздање.

3. Научите нешто ново

Један од напродуктивнијих начина да проведете своје слободно време, сигурно је унапређење ваших знања и вештина јер на тај начин унапређујете себе и свој квалитет живота. Живимо у времену када се учење кроз цео живот подразумева и у коме влада велика тражња за новим знањима и искуствима. Уколико већ неко време планирате да научите нови језик или да савладате неки компјутерски програм, активирајте се, пронађите праву обуку за себе и будите истрајни.
Уколико ипак нисте за тако велике подухвате, почните од мањих. Са друштвом прочитајте једну књигу, па је можете уз диван чај од јабуке и цимета :) анализирати. Да ли сте прочитали књигу Мали принц? Ево сјајног предлога. Да ли волите филмове? Можете окупити вашу породицу и погледати неки филм као и коментарисати улоге. Хајде да се играмо Оскара. Који је филм ваш предлог за добитника Оскара? Коју музику слушате? Хајде да видимо који певачи и песме по вама могу ући у ужи избор за најбољег домаћег и страног извођача. Не можемо да путујемо, али можемо да маштамо, можемо да посетимо виртуелне музеје, истражујемо сајтове занимљиве географије. Која је то земља коју би волели да посетите и због чега?  Све ово и много тога још можете сами, али све је лепше уз добре и праве пријатеље. Обзиром на тренутну ситуацију и борбу против корона вируса покушајте да дружења минимализирате, са оним правим пријатељима поштујте препоруке.

4. Завршите недовршене обавезе

Уколико имате неке обавезе које одлажете, можда је време да им посветите део свог слободног времена. Што дуже нешто остављате за "сутра" то вам већи терет постаје, тако да ову навику сведите на минимум.

5. И на крају - одморите се

Наравно, како нам је свима неопходан одмор, одвојите време и за то. Некад вам се уопште неће устајати из кревета раније, нити ће вам бити до цртања или читања, трчања и то је потпуно у реду, све док се не дешава често и док не приметите да вам се приватни живот свео на телевизор и пребацивање са кауча на фотељу. Све у свему, битно је да се на крају дана осећате испуњено и да знате шта сте и зашто радили тог дана.

Апелујемо на све младе људе да слободно време проводе на начин који ће допринети њиховом свеобухватном развоју. Младост је период интензивног стицања знања. Искористите своју младост на прави начин да бисте уживали у старости. smile

За вас смо спремили једну анкету. Налази се испод фотографије. coolАнкета о слободном времену
Read more...

План мера за спречавање појаве и ширења епидемије

Дом ученика средњих школа Чачак
Учитељска бр.8
Чачак

На основу члана 3. Правилника о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести („Службени гласник Републике Србије”, број 94/20) директор Дома ученика средњих школа Чачк у Чачку дана 13.07.2020. године, доноси:
Read more...

УРГЕНТНЕ ПРЕПОРУКЕ

У ЦИЉУ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ОД COVIDA 19, а у вези са стручним упутством о мерама заштите здравља ученика и запослених и  реализацији васпитног рада у домовима ученика средњих школа у Републици Србији  у школској 2020/21. години,  које је издало Министарство просвете, науке и технолошког развоја број: 611-00-1346/1/2020-05 од 21.08.2020. године,
Молимо Вас да обратите пажњу на следеће:

 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

1. Ученици су у обавези  да носе маске у објекту
. Маске за ученике обезбеђују родитељи. Због вишедневног боравка ученика у Дому, препоручује се употреба памучних маски које је могуће прати и пеглати ради дезинфекције;
2. Ученици су у обавези да приликом усељења у Дом понесу личне топломере ( топломери са живиним стубом нису дозвољени). Ученици ће бити у обавези да свако јутро и пред спавање самостално мере температуру и уколико имају повишену температуру и друге симптоме болести одмах о томе обавесте дежурног васпитача. Дежурни васпитач  ће у том случају обавестити управу Дома и надлежног лекара који ће дати даље препоруке о поступању.
3. Уколико родитељ ученика живи у месту које је у близини Дома, ученик се смешта у собу за изолацију до доласка родитеља који су у неодложној обавези да дођу у установу и да одведу  ученика код лекара;
4. У Дому ученика није могуће обезбедити услове за самоизолацију, те се она спроводи код куће. Уколико је ученику одређена мера самоизолације због болести, ризичног контакта или сумње на болест, смешта се у собу за изолацију до доласка родитеља или другог законског заступника. Родитељ је у обавези да у што краћем временском року дође по ученика уколико је одређена мера самоизолације.
                
Приликом усељења ученика у Дом, родитељи ће бити у обавези да потпише изјаву да:

1.
Ученик и чланови породице нису под  здравственим надзором, односно  код ученика и чланова породице нико није под здравственим надзором, односно да код ученика и чланова породице не постоји сумња на инфекцију нити је потврђена болест COVID 19,
2. Да је упознат са обавезом,  да  по позиву из Дома, морам хитно доћи  у установу, а у изузетним случајевима, најкасније у року од 24 часа.
3. Да је сагласан са свим предлозима за лечење  детета , које даје надлежни лекар у његовом  одсуству ( хоспитализација, врста терапије и сл),
4. Да је информисан  да ће директор дома уколико процени да занемарујем потребе  свог  детета или поступа  на начин који битно угрожава  његово здравље и безбедност, о томе неодложно обавестити центар за социјални рад, тужилаштво и друге надлежне органе.

САМО ОДГОВОРНИМ ПОНАШАЊЕМ СВАКОГ ПОЈЕДИНЦА МОЖЕМО ДОПРИНЕТИ НОРМАЛНОМ ФУНКЦИОНИСАЊУ УСТАНОВЕ!
Read more...

Обавештење

Поштовани родитељи и ученици,

 Поводом спровођења поступка пријављивања кандидата на Конкурс за пријем ученика средњих школа у Дом ученика у Чачку,  за школску 2020/2021.годину, обавештавамо следеће:

 • Ученици прве године, који конкуришу за пријем у Дом ученика средњих школа у Чачку у школској 2020/21. години, у обавези су да приложе оверену потврду о упису у средњу школу, без обзира да ли је упис извршен електронски или предајом докумената у школи.
 • Уколико је школа коју ученик похађа издала електронско сведочанство, потребно је да овери одштампану верзију, да би сведочанство било прихваћено као валидан документ на упису. Домови ученика немају обезбеђен приступ електронским базама које користе школе, нити, у овом тренутку,  постоји могућност електронског уписа у домове. 
 • Имајући у виду да је 19. јул 2020. године недеља и сходно томе нерадни дан, последњи дан када се врши пријем докумената је понедељак 20. јул 2020. године, без обзира да ли се ради о личној предаји или достави преко поште са тим датумом.
 • Организација рада  у току пријема докумената за упис треба да се планира тако да се избегне истовремени боравак већег броја родитеља и ученика у установи и обезбеди адекватна физичка дистанца и примена свих препоручених мера заштите.
 • Установе ученичког стандарда имају обавезу да прате и спроводе упутства релевантних здравствених служби и надлежних институција.

 

                                                                                                                д и р е к т о р

Read more...

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ НОВОГ CORONA ВИРУСА

Обавештење бр. 1

КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ ОД ИНФЕКЦИЈЕ  НОВИМ КОРОНА ВИРУСОМ?

Често перите руке сапуном и водом или средствима за суво прање руку на бази алкохола.   Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, прањем руку сапуном и водом или чишћењем руку средством за суво прање на бази алкохола убијате вирус.

Када треба прати руке?

ПРЕ

 • непосредног контакта са храном и припреме хране
 • додиривања уста, носа или очију
 • контакта са болесником

ПОСЛЕ

 • брисања носа, кашљања или кијања
 • употребе тоалета
 • контакта са животињама
 • руковања отпадом или чишћења просторија
 • вожње градским превозом или додиривања предмета који су у додиру са великим бројем људи
 • контакта са болесником

Колико дуго треба прати руке? Прање руку треба да траје најмање 20 секунди.

Када кашљете или кијате: покријте уста и нос повијеним лактом или марамицом. Баците одмах марамицу у затворену канту за смеће и оперите руке.

Зашто? Овим се спречава да се бактерије и вируси шире кроз ваздух и задржавају на површинама. Уколико кијате или кашљете у руке, можете контаминирати предмете, површине или људе које додирнете.

Избегавајте да додирујете очи, нос и уста.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, на пример зато што сте били у близини оболеле особе, можете се инфицирати додиривањем очију, носа или уста.

Држите се на одстојању: одржавајте удаљеност од 1–2 метра између себе и оболеле особе.

Зашто? Када неко кија или кашље, капљице које у себи носе вирус могу да доспеју до вас и да се заразите.

Обавештење бр. 2

Поштовани ученици и родитељи, 

Уколико се догоди да имате тегобе од стране респираторног система:

- Кашаљ,

- Висока температура (преко 38 степени Ц),

- Отежано дисање, а поред тога сте у последњих 14 дана путовали у подручја у којима је било  потврђених случајева инфекције изазване новим корона вирусом, или сте били у контакту са особама код којих је потврђена инфекција или постављена сумња на инфекцију новим корона вирусом,    можете се јавити здравтсвеним радницима Завода за јавно здравље Чачак, ради добијања медицинских упутстава, на следеће бројеве телефона:  

од 07 до 20 сати  на:  032/325 – 019; 032/310 -365

 

Read more...

НАЈВЕЋИ УСПЕХ ДО САДА

У КАТЕГОРИЈИ ПОПУЛАРНА МУЗИКА НАШ ДОМ ЈЕ ОСВОЈИО ПРВО МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ДОМОВА У КРАЉЕВУ
Наш Дом су представљале Јана Татовић- клавир и пратећи вокал, Катарина Ђокић, главни вокал и Катарина Челић, саксофон.
ФОТО- Наше ученице примају награду за освојено прво место.
Read more...