Активности у Дому

Васпитни садржаји и корисне информације

Драги ученици, постоји много тога што можемо урадити у току on-line наставе.
Најбитније је да сачувате ваше здравље и здравље ваших ближњих.
Васпитна служба ће вам омогућити флексибилан и неоптерећујући приступ
различитим васпитним садржајима које можете видети на сајту нашег дома. 

Здрава исхрана је база здравог живота. 


https://www2.slideshare.net/secret/pMjg1uJkjxKvfIУ новонасталој ситуацији која је стресна за све нас и која поставља пред нас нове изазиве важно је да се што пре прилагодимо и организујемо. Мотивација је онај унутрашњи мотор који нас води ка циљу и тера нас да будемо истрајни и не посустанемо пред препрекама.

Кључ мотивације је организација и управљање временом. Самомотивација је вештина појединца да истраје у остваривању постављених циљева, упркос препрекама и проблемима.

Самомотивација је у вама и од вас зависи да ли ћете проблем видети као кочницу или изазов.


За вас смо спремили упитник самомотивације. Процените колико сте мотивисани smile.

самомотивација тест

download
Од малих ногу смо научени да постоји време за забаву и време за рад и то није спорно, међутим, многи под појмом "рад" подразумевају сваку активност која изискује труд, без обзира на то да ли нам та активност уједно доноси и задовољство. Научени смо да је време за забаву резервисано за активности којима можемо да се бавимо са најмање уложеног труда. Ово је све у реду, али некада треба да се запитамо " Шта сам ја данас радио/ла?" Треба да знамо да своје слободно време можемо провести квалитетно. Ми вам доносимо неколико предлога:

 1. Будите креативни

Уколико сте се икада бавили неким креативним активностима, знате колико је леп осећај када створите нешто ново, лепо и јединствено. Можете да се бавите фотографијом, хватајте драгоцене моменте, откријте нове погледе на вашу околину. Водите дневник и пишите радове, стварајте нове, магичне и мистериозне светове. Одважите се и засвирајте гитару, клавир или неки инструмент и певајте на сав глас. Направите кућицу за птице или обрадујте вашег пса. Изразите себе на јединствен начин и скрените мисли са тренутних проблема.

2. Будите физички активни

Можда вам након напорног и стресног дана није до устајања са кауча, али то је управо најбољи начин да се орасположите јер физичка активност има врло повољан утицај на нашу психу. Изађите у оближњу шуму, парк и истрчите пар кругова, осећаћете се "као нови". Ако вам трчање није занимљиво, изаберите спорт по вашој жељи. Један од најбољих спортова обликовања тела, изградње снаге и кондиције је фитнес. Можете скинути неки од програма са интернета, примере вежби, направити свој програм и одредити циљ. Само уколико имамо циљ, имаћемо и резултат. А резулат ће управо утицати на ваше самопоуздање.

3. Научите нешто ново

Један од напродуктивнијих начина да проведете своје слободно време, сигурно је унапређење ваших знања и вештина јер на тај начин унапређујете себе и свој квалитет живота. Живимо у времену када се учење кроз цео живот подразумева и у коме влада велика тражња за новим знањима и искуствима. Уколико већ неко време планирате да научите нови језик или да савладате неки компјутерски програм, активирајте се, пронађите праву обуку за себе и будите истрајни.
Уколико ипак нисте за тако велике подухвате, почните од мањих. Са друштвом прочитајте једну књигу, па је можете уз диван чај од јабуке и цимета :) анализирати. Да ли сте прочитали књигу Мали принц? Ево сјајног предлога. Да ли волите филмове? Можете окупити вашу породицу и погледати неки филм као и коментарисати улоге. Хајде да се играмо Оскара. Који је филм ваш предлог за добитника Оскара? Коју музику слушате? Хајде да видимо који певачи и песме по вама могу ући у ужи избор за најбољег домаћег и страног извођача. Не можемо да путујемо, али можемо да маштамо, можемо да посетимо виртуелне музеје, истражујемо сајтове занимљиве географије. Која је то земља коју би волели да посетите и због чега?  Све ово и много тога још можете сами, али све је лепше уз добре и праве пријатеље. Обзиром на тренутну ситуацију и борбу против корона вируса покушајте да дружења минимализирате, са оним правим пријатељима поштујте препоруке.

4. Завршите недовршене обавезе

Уколико имате неке обавезе које одлажете, можда је време да им посветите део свог слободног времена. Што дуже нешто остављате за "сутра" то вам већи терет постаје, тако да ову навику сведите на минимум.

5. И на крају - одморите се

Наравно, како нам је свима неопходан одмор, одвојите време и за то. Некад вам се уопште неће устајати из кревета раније, нити ће вам бити до цртања или читања, трчања и то је потпуно у реду, све док се не дешава често и док не приметите да вам се приватни живот свео на телевизор и пребацивање са кауча на фотељу. Све у свему, битно је да се на крају дана осећате испуњено и да знате шта сте и зашто радили тог дана.

Апелујемо на све младе људе да слободно време проводе на начин који ће допринети њиховом свеобухватном развоју. Младост је период интензивног стицања знања. Искористите своју младост на прави начин да бисте уживали у старости. smile

За вас смо спремили једну анкету. Налази се испод фотографије. coolАнкета о слободном времену